Hopp til innholdet

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT OG FÅ 30 gledingtips

12 ting alle ungdommer bør få vite

creative-christians-HN6uXG7GzTE-unsplash

Det er IKKE livsviktig hvilken videregående skole du søker på, eller hvilke karakterer du får. Du kan alltids ta ting om igjen, eller gi deg selv nye muligheter. Jeg kan ikke huske sist karakterene mine fra skolen hadde betydning. Jeg har en 2’er på vitnemålet fra vgs. Det har ikke hindret meg i noe som helst.

Føler du deg utenfor? At du ikke passer helt inn. Du er ikke alene om det.  Jeg fikk min første nære venn da jeg var 17 år og det var ikke på skolen. 20 år senere ser jeg hvor mye drivkraft det har gitt meg og at det går fint å finne gode venner som voksen. Det er mye som kan gå bra, selv om det er krevende når vi står i det!

Livet trenger ikke leves som en slags orienteringsløype med poster som skal sjekkes av. En slags illusjon om å være “i rute”. Jeg har levd sånn i 30 år jeg – å få gjort mest mulig på kortest mulig tid. Som om livet var et slags kappløp. Jeg er glad jeg endelig har skjønt at livet kan være å glede seg til kaffekoppen, starte på en ny utdannelse når du vil,  løse utfordringer, elske, gråte, sørge, leke, lese en god bok, danse, lære å spille sjakk, utforske, oppdage, ombestemme deg, se nye perspektiver, se på naturens endringer med sesongene, legge merke til halvmånen og fullmånen, glede seg til en vanlig middag på en onsdag, hjelpe en nabo, bidra til et bedre samfunn, slå av en morsom prat på bussen.Vi er så små vi i dette gigantiske universet – noen har laget livet så veldig alvorlig og seriøst. Ikke ha det så travelt med å nå neste stasjon i løypa. Vi kommer nemlig aldri i mål. Kos deg. Tøys, tull og skap gode øyeblikk med andre.

Du trenger ikke få til alt alene. Det er alltid noen som vil bidra og kan hjelpe. Av og til må du bare lete litt. Samtidig kan det være fint å se at du betyr noe for andre. Kanskje du kan være frivillig i Røde Kors, den lokale fritidsklubben eller en organisasjon som gjør verden bedre? Når du ser hva andre har av utfordringer – ser du lettere hva du kan bidra med ved å være et medmenneske. Du kommer sannsynligvis ikke til å finne mening på tiktok eller snap. For å finne mening må du tørre å snakke med noen, gjøre noe for noen.

Selv om de voksne rundt deg kanskje stresser og kaver, trenger ikke voksenlivet å bli negativt stress. Du kan ha mindre ting, bo et sted det er rimeligere, du kan skape deg et liv uten masse lån, tidsklemme og forpliktelser.

Alle disse systemene våre er menneskeskapt; det betyr at vi også kan endre dem – hva syns du skulle vært annerledes? Bruk stemmen din! Hva gjør deg opprørt? Hva syns du er urettferdig? Hva vil du kjempe for å beskytte, bevare eller endre? Finn en sak du brenner for og engasjer deg. Sinne kan være kjempenyttig for å finne ut hva som betyr noe for oss.

Hva finnes i livet ditt som du er glad for? Hva har du som andre drømmer om? Hva har vært det beste med dagen din i dag? Hvem gjorde en forskjell for deg? Vær litt obs på å stille spørsmål til hjernen som gir deg fokus på det du har – ikke bare alt du skulle ønske du hadde. Dette kan trenes på – og etterhvert så legger du merke til mer og mer gode ting i livet.

Det er så ofte vi kan føle at vi er de eneste i verden som sliter med det ene eller det andre  – men vit at absolutt alle mennesker opplever usikkerhet, smerte og hard jobbing. Vi kjenner på vanskelige følelser alle sammen. Det betyr ikke at det du syns er vanskelig ikke er viktig, det betyr bare at du ikke er alene.

Samtalen i hodet ditt som er litt sånn: Liker de andre meg? Var jeg god nok nå? Syns de andre jeg var teit når jeg sa det? Kommer denne videoen til å få noen likes? Bør jeg slette den? Disse spørsmålene stiller jeg meg selv helt automatisk selv om jeg er 37!

Vær nysgjerrig på å bli kjent med andre. Ikke døm på merkelapper. Det er umulig å si hvilke verdier og holdninger et menneske står for ut fra hva hvilke titler systemet har gitt dem. Flyktning, professor, advokat, uføretrygdet, politiker, lærer, leder, rik, funksjonshemmet, pasient… Bli kjent med andre for den de er – med de interessene, bagasjen og drømmene de har. Bare dette gir en uendelig skattekiste for livet.

Gi gode klemmer, hold hender – vær i kontakt med noe som lever. Gå i skogen, bad i havet, grav i jorden, ta vare på planter, dyrk blomster, lag mat. Det er mye helse i naturen – og i å være aktiv. Det trenger heller ikke ha noe annet mål enn at det gir oss en opplevelse av at vi er en del av noe større, det gir oss andre perspektiver og gjerne en god dose mening.

Denne gjør kanskje litt vondt men er så ufattelig viktig: alt blir ikke bra. Ikke samtidig. Livet har utfordringer til oss. MEN hver eneste dag kan vi finne gode øyeblikk; Ved å se opp, smile, si hei og sende en melding til noen du vet hadde blitt glad for å bli husket på. Vi kan ikke skape et liv med bare behag og glede, men vi kan skape et liv med mening og tilhørighet – som gjør at vi lever livet sammen i gode og vonde dager. 

siri-signatur-2

Vi får til mye mer sammen! 
Kommenter gjerne, og del denne artikkelen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

SIRI ABRAHAMSEN

Empati-trener, foredragsholder, forfatter og gründer av Gleding

Les mer som dette

Mulighet til å jobbe med oss!

Gleding – små handlinger, store forskjeller  Vil du være med å skape et univers for empati som har globale ambisjoner? Å jobbe for økt tilhørighet,

Les mer »